Golfplaten, je hebt ze vast wel eens gezien. Misschien op het dak van een garage of een carport. Golfplaten worden vaak gebruikt voor de dakbedekking van kleinere gebouwen zoals tuinhuisjes en garages. Er zijn verschillende soorten golfplaten te verkrijgen in diverse kleuren. Het bevestigen van de golfplaten is nogal een klusje waar je de tijd voor moet nemen. Wij vertellen je in dit artikel hoe je golfplaten kunt aanbrengen op het dak.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten golfplaten. Elke soort heeft weer andere voor- en nadelen. Op internet kun je vaak een groot assortiment golfplaten vinden.

 

  • Bitumen golfplaten

 

Deze soort golfplaat is het sterkst en laat geen licht door. Bitumengolfplaten zijn verkrijgbaar in drie verschillende kleuren, namelijk rood, groen en zwart. Deze platen hebben maar één golftype.

 

  • Lichtdoorlatende golfplaten

 

De naam zegt het al, deze golfplaten laten licht door. De platen zijn vaak gemaakt van PVC en zijn verkrijgbaar in verschillende golftypen. Je kunt zelf kiezen wat voor type jij het mooist vindt of het best vindt passen bij het tuinhuis of de garage.

Draagconstructie

Als je golfplaten gaat aanschaffen, moet je wel weten hoe je ze moet leggen. Je moet de golfplaten namelijk op houten latten leggen op het dak. Deze draagconstructie moet sterk genoeg zijn voor de golfplaten en moet ook waterbestendig zijn. Dit zorgt ervoor dat het hout niet krom kan trekken. Als het hout krom trekt kunnen de golfplaten namelijk vervormen en dit willen we niet. Als je de houten latten gaat plaatsen, moet je goed denken om de afstand tussen deze latten. Met een afstand van 60cm zit je vrijwel altijd goed. Ben je er toch niet zeker van? Je kunt bij het aanschaffen van golfplaten altijd om informatie vragen.

Golfplaten bevestigen

En dan kun je de golfplaten gaan bevestigen. Er bestaan verschillende methodes om dit te doen. Welke manier het beste is, hangt af van het type golfplaat dat je hebt gekozen. Als je lichte golfplaten hebt gekozen, moet je andere bevestigingsmiddelen gebruiken dan als je zware golfplaten hebt gekozen. Je kunt de platen bevestigen met spijkers of schroeven. Het is handig als je de golfplaten voorboort zodat je deze kunt bevestigen aan de draagconstructie op het dak.