Heb jij kunststof kozijnen thuis? Veel mensen kiezen voor kunststof, omdat ze niet veel omkijk willen hebben naar de kozijnen. Kunststof heeft niet veel onderhoud nodig, maar wel een beetje. Het is belangrijk dat je de kozijnen één keer per jaar onderhoudt. Je wilt natuurlijk wel dat jouw kozijnen er mooi uit blijven zien en voor een lange tijd meegaan. Maar hoe moet je kunststof kozijnen nou onderhouden? Wij vertellen het je.

Welke schoonmaakmiddelen?

Voordat je begint met het onderhouden van de kunststof kozijnen is het belangrijk dat je weet welke schoonmaakmiddelen je moet gebruiken. In principe kun je de kozijnen gewoon schoonmaken met een sopje. Denk aan een sopje welke je ook gebruikt voor het schoonmaken van de ramen. Je moet wel rekening houden met het feit dat je geen schuurmiddel of schuurspons mag gebruiken voor het onderhoud van de kozijnen. Zelfs niet als er hardnekkig vuil op zit.

Kozijnenwax

Zijn je kozijnen er slecht aan toe? En wil je de kozijnen eens een goede beurt geven? Dit kun je doen met kozijnenwax. Deze wax maakt de kozijnen niet alleen erg schoon, maar het zorgt er ook voor dat er een beschermlaag op het kozijn komt. Hierdoor hecht vuil en aanslag zich minder goed en zal de kleur van het kozijn mooi blijven.

Let er wel op dat er kozijnspecialisten zijn die het gebruik van kozijnenwax afraden. Deze specialisten zeggen dat je beter wasbenzine kunt gebruiken als je hardnekkig vuil of aanslag wilt verwijderen. Dit kan wel zorgen voor verkleuring, houd hier goed rekening mee.

Tips en tricks

Tot slot geven we je nog wat onderhoudstips die je kunnen helpen bij het schoonmaken van de kunststof kozijnen.

 

  • Gips, kalk, spax en mortel kunnen verwijderd worden met warm water en zeep. Hier heb je geen zwaar geschut voor nodig.
  • Wanneer er potlood, pen of stift strepen op het kozijn zitten, is het aan te raden om dit te proberen te verwijderen met een huishoudelijk schoonmaakmiddel.
  • Wil je spiritus gebruiken? Pas hier mee op, want dit kan zorgen voor een donkere verkleuring van het kozijn.