In de tuin gebruik je veel natuurlijke materialen, hout kan dan ook zeker niet ontbreken. Maar er zijn erg veel verschillende soorten hout en het is van belang dat je de juiste houtsoort voor in de tuin gebruikt. Elke soort heeft namelijk verschillende voor- en nadelen. Ben je niet zo’n handige harry? Dan is het logisch dat je hier niet zoveel verstand van hebt. Maar geen zorgen, wij vertellen je alles over de verschillende houtsoorten voor in de tuin.

Duurzaamheid van hout

Als je hout voor in de tuin zoekt, is duurzaamheid de belangrijkste eigenschap waar je op moet letten. Houtleveranciers en bouwmarkten in Nederland hebben met elkaar afgesproken dat iedere houtsoort voor in de tuin een duurzaamheidsklasse krijgt. Er zijn vijf klassen:

  1. Het hout gaat langer mee dan 25 jaar in de open lucht.
  2. De houtsoort gaat 10 tot 25 jaar mee.
  3. Hout in de derde klasse gaat 10 tot 15 jaar mee.
  4. Dit hout gaat ongeveer 5 tot 10 jaar lang mee.
  5. Tuinhout in de vijfde klasse gaat maximaal 5 jaar lang mee.

Hardhout

Wil je een schutting maken welke erg lang mee kan gaan? Kies dan voor hardhout. Deze houtsoort is de stevigste soort voor buiten. Hardhout valt dan ook in duurzaamheidsklasse één en gaat wel 25 jaar lang mee in de open lucht. Hardhout hoeft niet behandeld te worden en is erg onderhoudsarm, dit maakt deze soort erg geschikt voor buitengebruik. Je kunt kleurvervaging eenvoudig tegengaan met een transparante beits. Gebruik hardhout voor onder andere terrassen, schuttingen, pergola’s en nog veel meer andere projecten.

Lariks

Wil je graag een houten tafel maken? Of misschien wel een houten bank? Larikshout is een van de beste opties voor elk houtproject dat je wilt beginnen. Larikshout is namelijk erg duurzaam, sterk en ook nog eens watervast. Door de watervastheid kun je het hout onbehandeld gebruiken, maar voor extra bescherming kun je er voor kiezen om het alsnog te laten behandelen met bijvoorbeeld bruinoleum.
Weet je nu welke houtsoort je nodig hebt? Je hebt verschillende keuzes als het gaat om tuinhout. Het ligt aan het soort project welke soort je moet kiezen. Geen zin om naar de bouwmarkt te gaan? In een online hout webshop kun je gemakkelijk hard- of larikshout bestellen. Zonder moeite te doen heb je het hout voor je project binnen enkele dagen in huis.