Zonnepanelen zien we op steeds meer daken terug. Niet alleen woningen, maar ook bedrijfspanden maken er tegenwoordig veelvuldig gebruik van. Het verlagen van de energiekosten is natuurlijk een van de voornaamste reden dat er voor zonnepanelen gekozen wordt, maar hoeveel brengen ze nu precies op?
De berekening
Als het gaat om het berekenen zonnepanelen, is het belangrijk om te kijken naar verschillende aspecten. Het gaat dan als eerste om het vermogen en dit wordt uitgedrukt in Wattpiek, Wp. Er zijn echter zonnepanelen met een lager en een hoger vermogen, dus het is per situatie verschillend wat hierin de juiste keuze is.
Gemiddeld genomen kun je er van uitgaan dat 1 Wp aan vermogen ongeveer 0,85 kWh aan stroom oplevert. In dit laatste getal is rekening gehouden met bijvoorbeeld weersomstandigheden, waardoor de opbrengst niet altijd gelijk is. Hierna is het jaarlijks verbruik van belang. Kijk dit terug in eerdere specificaties en maak vervolgens de soms door dit te delen door de eerder genoemde 0,85. Het getal dat hier uitkomt, geeft aan wat je nodig zou hebben. Zit je bijvoorbeeld met een uitkomst van 3500? Dan zou je kunnen volstaan met 10 zonnepanelen van 360 Wp, immers: 3500:360 is afgerond 10.
Wanneer heb je winst?
Natuurlijk is het al heel fijn als je de kosten voor elektriciteit wat lager kunt houden of misschien zelfs wel quitte kan spelen, maar het liefst maak je winst. Het gaat er hier voornamelijk om dat je de investering van de panelen weer terugverdiend hebt. Nu je weet wat je opbrengst kan zijn middels het bovenstaande berekenen van zonnepanelen, kun je dus eenvoudig nagaan, wanneer jij je investering terug hebt. Vermenigvuldig je jaaropbrengst met de kosten die je betaald per kWh. Je kijkt hiervoor vervolgens natuurlijk ook naar de complete kosten die je gemaakt hebt (of gaat maken) voor de installatie. Dit totale bedrag deel je door de eerdere uitkomst en zo kom je eenvoudig het aantal jaren te weten die het je kost om de boel terug te verdienen. Hierna kun je het terugleveren pas echt als winst zien.