Met de constant stijgende energieprijs van de afgelopen maanden ontkom je er niet meer aan. Wanneer je niet met een torenhoge energierekening wilt komen te zitten zul je toch echt stappen moeten gaan ondernemen. Deze stappen hoeven echter niet al te ingewikkeld te zijn. In dit artikel geven we je drie manieren waarop je de toenemende kosten iets tegen kunt gaan. 

Isoleren kan je leren

Een van de eerste dingen die je kan doen is het verbeteren van de isolatie van je huis. Op deze manier gaat er zo min mogelijk warmte verloren. Vaak zijn mensen er ook niet van bewust dat hun huis slecht geïsoleerd is, ze hebben hier bijvoorbeeld simpelweg nooit echt aandacht aan besteed bij de aankoop van het huis. In Nederland is naar onderzoek zelfs 75% van alle huizen slecht geïsoleerd. Manieren om je woning beter te isoleren zijn bijvoorbeeld door dubbel- in plaats van enkel glas te plaatsen en door het dak, de muur en de vloer beter te isoleren. 

Verminder gasgebruik

Een andere manier om je huis te verduurzamen is door te minderen in het gebruik van gas. Op dit moment is 95% van alle huizen in Nederland nog aangesloten op het gasnet, dit moet volgens de overheid in 20150 0% worden. Om van het gas af te gaan moet de gasaansluiting worden verwijderd en er een warmtepomp worden geïnstalleerd. Dit is nogal een drastische verandering. En makkelijkere manier om gas te minderen is het nemen van een inductiekookplaat in plaats van een gasfornuis. 

Vernieuw oude apparatuur

Veel huizen bezitten oudere apparatuur die enkele keren overgenomen zijn. Denk hierbij aan koelkasten of wasmachines. Nieuwere modellen zijn een stuk duurzamer gemaakt. Deze energiezuinige apparaten zijn te herkennen aan een energielabel. Wanneer er op het label A+++ staat, is dit het zuinigste model. Door hierin te investeren bespaar je op lange termijn veel geld en energie. 

Energielabels 

Sinds 1 januari 2021 is het bij het verkopen of verhuren van een woning verplicht geworden dat ieder huis een energielabel heeft. Deze laat zien hoe energiezuinig het huis is om zo duurzame maatregelen te stimuleren. Deze energielabels moet je zelf aanvragen bij een gediplomeerd adviseur. Je zou bijvoorbeeld een energielabel kunnen aanvragen bij Homekeur. Wanneer je het formulier in slechts twee stappen hebt ingevuld, zul je binnen enkele werkdagen het energielabel ontvangen!