Interieur 5

Tegenwoordig zijn er steeds meer grote bedrijven en kantoren die de formaliteit van de sfeer op werk een stuk anders aanpakken dan vroeger. Je ziet vaker en vaker in vacatures of online beschrijvingen van een functie of werkgever staan dat er een informele werksfeer hangt op kantoor. Het is wel interessant om na te gaan wat een beetje de redenering is van werkgevers die een voorkeur aangeven voor informaliteit. Tijden veranderen immers, men hoeft steeds minder in pak op het werk te verschijnen, gaat elk jaar skiën met verschillende afdelingen of doet regelmatig een biertje met collega’s. Misschien is het gewoon iets moderns, maar wellicht zit er goede reden achter om dit soort sfeer veranderingen te implementeren. Wordt de informele sfeer op kantoren het nieuwe werken?

Banden ontwikkelen met collega’s van andere afdelingen

De sociale hiërarchie van een bedrijf kan erg ongezellig en ook nog eens ontzettend lastig worden in sommige gevallen. Hoe meer werknemers de kans krijgen om op een gezellige, informele manier elkaar te leren kennen en samen te zijn zonder bezig te moeten zijn met werk, des te beter zal het werk tijdens de kantooruren ook gaan. Je kent vast wel het eeuwige geroddel over het functioneren van Patricia van HR, het geflikflooi van Dirk en Anja van de directie en de arrogantie van Mark van de administratie. Dit soort dingen zorgen er vaak voor dat de samenwerking tussen afdelingen van een kantoor of bedrijf wat stroever verlopen. Dit speelt voor veel bedrijven mee in de keuze voor een informele werksfeer met veel leuke bedrijfsuitjes en verscheiden activiteiten verspreid over het kalenderjaar.

Bedrijfsuitjes en vrijere kledingvoorschriften bevorderen de productiviteit

De hippere, nog niet al te oude bedrijven doen het al vaak, het nieuwe werken op een gezellige manier. Denk hierbij aan elke week een vrijdagmiddagborrel, een jaarlijks kerstdiner, een uitgebreide eindejaarsbarbecue en volledig georganiseerde tripjes naar de Ardennen. Niet alleen activiteiten, maar ook de mate van kledingvoorschriften kan de werksfeer enorm bevorderen. Veel mensen voelen zich net niet comfortabel om in een volledig pak naar kantoor te komen. Het is daarom erg prettig als werkgevers richtlijnen over kleding op kantoor wat loslaten, zodat werkgevers op zo een comfortabel mogelijke manier hun werk kunnen doen. Mocht dat lekker in een T-shirt van je favoriete band met die ene spijkerbroek die zo lekker zit zijn, dan wordt dat absoluut gedoogd. Zou jij het zien zitten om op een informele manier te werk te gaan?