Lege muren ogen mooi strak en met een prima kleurtje erop, kun je er goed van genieten. Tenminste voor een tijdje, want op een gegeven moment wordt ook jouw lievelingskleur toch wel een beetje eentonig. De muur kan wel wat nieuws gebruiken, maar verven is toch wat te gemakkelijk. Je denkt direct aan decoratie. Een paar mooie plankjes, waar je dan van alles en nog wat op kunt zetten. Mooie planten een stel boeken, misschien wel een klein radiootje of wat je eigenlijk zelf ook maar mooi vindt. Voordat je dit kunt doen, zal je alleen wel de planken ook echt moeten monteren. Het monteren begint allemaal bij de plankdragers.

Wat zijn plankdragers eigenlijk?

De naam plankdrager geeft al het een en ander weg. Plankdragers zijn bedoeld om de plank te dragen die je aan de muur wilt bevestigen. Het zijn doorgaans ijzeren stukken die je aan muur bevestigd. Afhankelijk van welke plankdrager je hebt, rust de plank hierop of wordt deze ertegenaan gemonteerd.

Er zijn dus verschillende soorten plankdragers. De variant waar de plankdrager erbovenop rust is ook echt goed te zien. Voor de stevigheid bestaan deze plankdragers doorgaans uit een driehoek. Dit is immers een zeer sterke vorm, waardoor het ook veel gewicht kan dragen. Je wilt namelijk niet dat de plankdrager afbreekt en alles naar beneden valt. Aan één van de zijden wordt deze plankdrager door middel van schroeven in de muur gemonteerd. Aan de bovenste zijde wordt de plank gemonteerd. De schroeven zal je niet in het hout terugzien.

De andere variant aan plankdragers is vrijwel geheel onzichtbaar. Deze bestaat uit een platte plaat die wederom aan de muur wordt bevestigt. Het verschil is echter dat die niet bestaat uit een driehoek, maar dat er aan de platte plaat twee pinnen zitten. Deze pinnen worden vervolgens bij de bevestiging in de plank geschoven. Aan het uiteinde zitten twee gaatjes waar vervolgens de schroefjes in gemonteerd worden. Doorgaans worden deze dan afgeplakt met stickertjes die er precies hetzelfde uitzien als de plank zelf. Ook hierbij zie je dus helemaal niks van de schroeven.

Het bevestigen is eigenlijk binnen enkele momenten gebeurt. Wel is dit een beetje afhankelijk van de muur waarop je de planken wilt bevestigen je hebt namelijk harde en zachte muren. Harde muren zullen wat extra boorwerk vereisen. Bij zachte muren moet je juist weer oppassen dat je de juiste plugjes gebruikt, zodat de plank niet naar beneden valt. Uiteindelijk is het niet meer dan boren, plankdrager vastschroeven en de plank erop bevestigen.

Bron: www.jouwinboedel.nl