Plinten kopen is lastiger dan je denkt. De uitwerking die je keuze heeft op het uiteindelijke uiterlijk van je kamer is groot. Plinten lopen langs de onderkant van je muur en geven je vloer een kader, maar dat betekent niet dat ze geen invloed hebben op de sfeer van je ruimte. Plinten zijn er in allerlei soorten, afmetingen en kleuren en het is zaak de perfecte plint uit te kiezen voor jouw type interieur en kamer. Volg de onderstaande drie korte stappen en plinten kopen wordt al een stuk gemakkelijker.

Welke soort plinten ga je kopen?

Er zijn verschillende soorten plinten. Waalplinten, luxeplinten, gladde plinten, monumentenplinten, sierplinten en overzetpinten zijn dan de meest gangbare voorbeelden. Voor een modern interieur kun je het beste strakke en simpele plinten kopen, zoals gladde plinten of kraalplinten. Heeft jouw woning een traditionele of klassieke inrichting, dan kies je voor een plint met een duidelijke versiering, zoals een luxeplint, een sierplint of een monumentenplint. Voor landelijke interieurs zijn waalplinten erg mooi. Hebben jouw huidige plinten een renovatie nodig, dan doe je dat het gemakkelijkste met een mooie overzetplint. Deze plaats je over je huidige plinten zodat je niet hoeft te slopen.

Welke afmetingen heb je nodig?

Een volgende stap waar je over na moet denken als je plinten kopen gaat zijn de afmetingen en dan de hoogte en de breedte. Er is wat hoogte betreft van alles mogelijk, van 7 centimeter tot bijna 30 centimeter. Het is in principe je eigen smaak die je beslissing bepaalt, maar er zijn wel enkele regels:

  •       In kleine kamers is het beter om voor een lage plint te kiezen. Anders wordt de compactheid alleen maar geaccentueerd.
  •       Ook in kamers met een laag plafond is het daarom beter om lage plinten te kopen.
  •       In grote kamers en kamers met een hoog plafond komt een hoge plint goed tot zijn recht.
  •       Een hoge plint is ook mooi als je extra nadruk wilt leggen op je vloer.

De breedte van de plint bepaal je door de opening tussen de vloer en de muur op te meten. Houten vloeren krimpen en zetten uit, dus tel daar altijd wat bij op. Kies een breedte waarbij je geen gat ziet nadat deze is aangebracht, ook niet in de winter als je houten vloer nog verder krimpt.

De kleur van de plinten

Een laatste punt waar je een beslissing over moet maken als je plinten gaat kopen is de kleur. Veel winkels leveren de plinten gegrond aan en dan kun je ze zelf verven. Het is ook mogelijk om de winkel de plinten te laten kleuren. Wat ook je keuze, er is een trend gaande waarbij steeds meer mensen plinten kopen in dezelfde kleur als de muur. Vroeger hadden plinten in dezelfde kleur als de vloer de voorkeur. Kies voor een hoogglans op je plinten als je muur een matte kleur heeft, voor een modern en bijzonder effect. Let op: het vloeroppervlak lijkt daar wel kleiner door.