Brand is nooit leuk. Je wilt dit natuurlijk hoe dan ook voorkomen, of het nu in je huis, op kantoor of in je tuin is. Er ontstaat jaarlijks bij heel veel mensen brand in hun woning. Meestal komt zo’n brand erg onverwachts, dus het is goed om je voor te bereiden op deze vervelende situatie. We helpen je graag bij het voorkomen van brand in en om je woning, met onderstaande brandpreventie tips.

Houd je afzuigkap schoon

Heb je een afzuigkap in de keuken? Zorg er dan voor dat deze zo schoon mogelijk is. Plan eens in de zoveel tijd een schoonmaakbeurt in voor je afzuigkap, of houd dit regelmatig bij. Vetresten kunnen namelijk vlam vatten en dat wil je voorkomen.

Laat je schoorsteen controleren

Ook in de schoorsteen kan brand ontstaan, al sta je daar misschien niet vaak bij stil. Zorg ervoor dat je je schoorsteen regelmatig laat controleren. Eventueel kun je je schoorsteen zelfs schoon laten maken, om brand voor te zijn.

Pas op met asbakken

Ben jij, of is iemand in je huis een roker? Kijk dan uit met asbakken. Leeg deze niet zomaar in de vuilnisbak, daardoor kan brand ontstaan.

Houd lucifers en aanstekers uit het zicht

Zeker als er kleine kinderen rondlopen in je woning is het verstandig om lucifers en aanstekers uit het zicht te houden. Kinderen spelen vaak met alles wat ze tegenkomen, zeker als ze wat kleiner zijn. Het is dus goed om dit te voorkomen en lucifers bijvoorbeeld in een hoge lade of kast te verstoppen; ergens waar kinderen niet bij kunnen.

Laat kaarsen niet branden

Ga je een tijdje weg? Laat kaarsen dan zeker niet onbeheerd branden. Ook als je een paar minuten de deur uitgaat is het niet verstandig om kaarsen aan te laten.

 

Tip: meer informatie over dit onderwerp vind je op https://www.degrootbrandwachten.nl/.